• MANESSIS Nico
    Wine Writer-Wine Journalist Ελλάδα

Ο Νίκος Μάνεσης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1952, από πολύ νωρίς όμως έφυγε από την Ελλάδα και ζει στο εξωτερικό. Σπούδασε στην Αγγλία ξενοδοχειακά με ειδίκευση στο κρασί, και στη συνέχεια εργάστηκε στις κυριότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας, στην Καλιφόρνια, στη Νέα Υόρκη και στην Ελβετία, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Οι γνώσεις αλλά και οι γνωριμίες του στον χώρο του κρασιού είναι ατελείωτες, καθώς έχει εργαστεί ως πωλητής, σύμβουλος προμηθειών, εισαγωγέας και διευθυντής οινοποιείου για μεγάλους οίκους κρασιού στην Ευρώπη και την Αμερική. Συνεργάζεται, ως ειδικός επί του ελληνικού αμπελώνα, με τους πιο επιτυχημένους διεθνείς οδηγούς κρασιού, όπως το Wine Report του Tom Stevenson, και το Pocket Wine Book του Hugh Johnson, στα οποία συνεισφέρει, σε κάθε ετήσια έκδοση, επικαιροποιημένη ανάλυση για το ελληνικό κρασί, νέα από κάθε εσοδεία, παρουσιάσεις των κρασιών που ξεχωρίζουν κάθε χρόνο, κ.α. Παράλληλα, είναι αρθρογράφος και κριτής των ελληνικών κρασιών στο περιοδικό Decanter και στους διαγωνισμούς που διοργανώνει, ενώ γράφει την μηνιαία σελίδα κρασιού στο περιοδικό Athens Insider, που απευθύνεται στους αγγλόφωνους κατοίκους της Αθήνας. Επιπλέον, μαζί με την κα Lea Binzer, έχει συμμετάσχει στην συμπαραγωγή του βραβευμένου ντοκυμαντέρ ''Pelicans Watch''. Ο Νίκος Μάνεσης είναι μέλος της Academie Internationale Du Vin, και κάνει συνεχώς παρουσιάσεις σχετικά με το ελληνικό κρασί σε μεγάλα ιδρύματα οινικής εκπαίδευσης της Ευρώπης – ανάμεσα σε αυτά το École du Vin στην Nyon της Ελβετίας και το Université du Vin στην περιοχή του Ροδανού στη Γαλλία.