Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης

Δελτίο Τύπου - Απονομή μεταλλίων 2018

18ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - 4ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τελετή απονομής μεταλλίων - Greek Wine Industry Award

Για 18η χρονιά ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες της διοργάνωσης και της διεξαγωγής του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης» ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και ο «4ος Διεθνής Διαγωνισμός Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», με τις τριήμερες γευσιγνωσίες από 27 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που ακολούθησε αμέσως μετά, την τελετή απονομής των μεταλλίων, στις 10 Μαρτίου, στις οινοποιίες και αποσταγματοποιίες που απέσπασαν ανάλογη βαθμολογία και στη γευσιγνωσία των βραβευμένων οίνων και αποσταγμάτων στην έκθεση Οινόραμα, στις 11 και 12 Μαρτίου.
Δύο ολόκληρες εβδομάδες αφιερωμένες από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), διοργανώτρια των Διαγωνισμών, στο επώνυμο ποιοτικό κρασί και απόσταγμα!
Οι 25 οινοποιίες-μέλη της Ένωσης, με επικεφαλή τον πρόεδρό της κ. Στέλλιο Μπουτάρη και τον διευθυντή κ. Γιάννη Αλμπάνη, σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο των Διαγωνισμών, master of wine, κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη, με τον έλεγχο και την υποστήριξη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους, και κυρίως με την υποστήριξη όλων των φορέων του κλάδου.
Στις τριήμερες γευσιγνωσίες των Διαγωνισμών, από 27 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη, 25 εξειδικευμένοι γευσιγνώστες, 15 από την Ελλάδα και 10 από το εξωτερικό, δοκίμασαν και βαθμολόγησαν 702 δείγματα οίνων (604 από Ελλάδα και 98 από Βραζιλία, Γερμανία, Γεωργία και Κύπρο, Τουρκία) και 44 αποσταγμάτων (39 από Ελλάδα και 5 από Κύπρο). Μαζί τους μία μικρή ομάδα 5 εκπαιδευόμενων νέων μελλοντικών γευσιγνωστών των Διαγωνισμών.
Οι Διαγωνισμοί φέτος πραγματοποιήθηκαν με νέο κανονισμό, βασισμένο στις σύγχρονες μεθόδους αξιολόγησης που εφαρμόζονται διεθνώς. Στόχος των διοργανωτών είναι η αύξηση της αναγνωρισιμότητας των Διαγωνισμών και των βραβευμένων Οίνων και Αποσταγμάτων.
Το Σάββατο 10 Μαρτίου στην Αθήνα, σε μία γιορτινή τελετή για τον Ελληνικό οινικό κλάδο, πραγματοποιήθηκε η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Διαγωνισμών με την απονομή των μεταλλίων στις οινοποιίες και στις αποσταγματοποιίες που απέσπασαν την ανάλογη βαθμολογία.
Παράλληλα, σύσσωμος ο οινοποιητικός κλάδος της Ελλάδας, απένεμε το 6o "Greek Wine Industry Award" στον εξαίρετο φιλέλληνα κ. Kamal Kouiri, για την προσφορά του στη διάδοση του Ελληνικού Οίνου στις ΗΠΑ, απονέμοντάς του το “Greek Wine Industry Award 2018”.
Ο κ. Kouiri είναι γενικός διευθυντής και διευθυντής οίνων του γνωστού κορυφαίου ελληνικού εστιατορίου Molyvos στη Νέα Υόρκη. Με γνώμονα την αγάπη του για το ελληνικό κρασί κινείται πάντα προς όφελός του, στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή προβολή και προώθησή του.
Ο κ. Kouiri ήταν ο πρώτος που δημιούργησε, το 2005, μία 100% ελληνική λίστα κρασιών με περισσότερες από 300 ετικέτες στις ΗΠΑ ενώ πρόσφατα άνοιξε το “The Athenian NYC” το πρώτο ελληνικό wine bar στη Νέα Υόρκη.
Εκ μέρους όλων των Ελλήνων οινοπαραγωγών, το "Greek Wine Industry Award 2018" απένειμε στον κ. kouiri ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) κ. Γιώργος Σκούρας.
Ο κ. Kouiri φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε τους Έλληνες οινοπαραγωγούς και για άλλη μία φορά εξέφρασε την αγάπη του και κάθε πιστεύω του στον επώνυμο ποιοτικό Ελληνικό οίνο.
Την εορταστική βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους: ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου κ. Γιάννη Βογιατζή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κ. Γιώργος Σκούρας, εκπρόσωποι του υπουργείου και φορέων του κλάδου και κυρίως οι Έλληνες οινοπαραγωγοί και αποσταγματοποιοί.
Εξάλλου, ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε για τους διοργανωτές και τον κλάδο, η παρουσία των εταιρειών-χορηγών των Διαγωνισμών και συγκεκριμένα: από την Τράπεζα Πειραιώς οι κ.κ. Χρ. Αντωνιάδης, σύμβουλος διοίκησης Εμπορικής & Αγροτικής Τραπεζικής, Αλκ. Αλεξάνδρου, αναπληρωτής γενικός διευθυντής
Αγροτικού Τομέα και Αντ. Κατραούρας, βοηθός γενικός διευθυντής Εμπορική Τραπεζική, Επιχειρηματικά Κέντρα Βορείου Ελλάδος, από την Alpa Glass οι κ.κ. Α. Κωστόπουλος και Π. Κοντοκώστας, από την Κοροπούλης ΑΒΕΕ ο κ. Ε. Κοροπούλης, από τη Vinetum και την έκθεση Οινόραμα ο κ. Κωνσταντίνος Στεργίδης, από την ΑΣΤΡΟΝ η κα. Μ. Ξανθοπούλου, από τη Metalux οι κυρίες Φ. Ζαφειράκη και Χρ. Καρασάββα, καθώς και από τους χορηγούς επικοινωνίας: από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΕ η κα. Μ. Παπαδοπούλου, διευθύντρια του περιοδικού Οινοχόος, από την Green Box Εκδοτική η κα. Αναστασία Στασινού και από την ιστοσελίδα Greek Cellar ο κ. Σπύρος Δράκος.
Περισσότερες πληροφορίες για τον "Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2018", τα αποτελέσματα, τις διακρίσεις, στατιστικά στοιχεία, τους γευσιγνώστες, τους χορηγούς, άλμπουμ φωτογραφιών και πολλά ακόμη, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr

Διεθνης Διαγωνισμος οινου Demo Αποσταγματων Θεσσαλονικης
  • Έδρα

   Γιαννιτσών 90, 54627, Θεσσαλονίκη
   τηλ: 2310 281617, 2310 281632
   fax: 2310 281619
   email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Διεύθυνση Αποστολής Δειγμάτων

   Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης
   Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος
   Εγνατία 154, (HELEXPO-ΔΕΘ)
   Αποθήκη Διαγωνισμού Οίνου
   Τ.Κ. 54636, Θεσσαλονίκη

glosses mobile